• Svensk homofestival censurerer journalister

  Journalister, der vil akkrediteres til Stockholm Pride, mødes af detaljerede regler for, hvordan de må rapportere fra homo-festivallen, skriver den svenske avis Dagen. De fleste af reglerne handler om at beskytte festivaldeltagere, som ikke er åbne om sin seksualitet eller kønsidentitet.

  Men selv hvis en deltager frivilligt lader sig interviewe, er der lagt stramme bånd på journalisten: »Tag ikke nogens seksuelle orientering eller kønsidentitet for givet, beskriv altså ikke de mennesker som I interviewer som ‘homoseksuelle’, ‘transseksuelle’ eller som mænd ellerkvinder og så videre, hvis ikke personen udtrykkeligt selv kalder sig det,« skriver festival-arrangørerne i vejledningen.

  Dén tilgang møder kritik, bland andet fra formanden for det svenske Journalistforbund, Agneta Lindblom Hulthén. Hun mener at det altid må være op til redaktionens egen vurdering, hvad og hvordan man skal skrive. »Havde man udfærdiget særskilte regler for dækningen af en partikongres eller erhvervskonference tvivler jeg på at nogen journalist havde mødt op,« siger Agneta Lindblom Hulthén.

  Kilder

  • Pridejournalister ska följa särskilda regler, Dagen, 23.7.2008
  • Kritik mot Pride-festivalens anvisningar till journalister, Journalisten.se, 23.7.2008
  • Homosensur, Vårt Land, 25.7.2008
  • Prides pressregler ifrågasatta, Dagens Nyheter, 24.7.2008

  Læs også:

  • Pridecensuren ärende för kulturministern, Dagen, 24.7.2008
  • Festival med fritt spelrum, Dagen, 25.7.2008
  • TT föll för Pridecensuren, Världen idag, 30.7.2008
  • Kulturministern kritisk mot Pride-censur, Världen idag, 27.8.2008

  (opdateret 27.8.2008)

  Published on juli 28, 2008 · Filed under: nyheder, Udland; Tagged as: , , ,
  No Comments

Comments are closed.