• Svensk frikirkepræst blev overvåget af efterretningstjenesten

    Dagen / Vårt Land (15.7.2008) / Kristeligt Dagblad (17.7.2008): Den fremtrædende svenske frikirkepræst og stifter af Livets Ord, Ulf Ekmann, blev i perioden omkring 1994-97 aflyttet af den svenske efterretningstjeneste Försvarets Radioanstalt (FRA). Aflytningen foregik fordi Livets Ord drev arbejde og havde kontakter i Rusland.

    Ulf Ekman selv tager afsløringen med stor ro. »De som aflyttede må have hørt meget interessant, ikke mindst alle bønner for missionæererne og tungetale på telefonen,« skriver Ulf Ekman på sin blog, hvor han også ironiserer over »offentlige møder vi holdt forskellige steder, hvor KGB altid var med. Jeg plejede at sige, at I ikke behøver at skrive alt jeg siger ned, for I kan få båndet bagefter. Hvilken service vi gav dem!«

    I en pressemeddelelse påpeger Ulf Ekman, at Livets Ord ikke har haft noget at skjule, og at han på den måde ikke har nogen problemer med aflytningen, »men rent principielt virker det vældigt mærkeligt at den svenske stat skal aflytte repræsentater for kirker, organisationer og virksomheder blot fordi de har kontakter med Rusland.«

    Formanden for Evangeliska Frikyrkan, Stefan Swärd, ser mere alvorligt på sagen. I en debatartikel i Svenska Dagbladet påpeger han, at FRA kunne have kontaktet de berørte organisationer direkte for at blive delagtiggjort i interessante informationer. Samtidig problematiserer Swärd, at myndighederne har aflyttet præster, der ellers er beskyttet af tavshedspligten.

    Sagen sætter fokus på loven om Försvarets Radioanstalt, som netop er ændret så efterretningtjenesten har fået fået udvidet beføjelserne til at aflytte elektronisk kommunikation, der passerer Sverige. Det har i følge Kristeligt Dagblad blandet andet medført, at Kirkeministeriet har bedt sine it-levendører om at sikre, at Folkekirkens datatrafik i modsætning til idag går uden om Sverige.

    Kilder:

    Læs også:

    Published on juli 17, 2008 · Filed under: Indland; Tagged as: ,
    No Comments

Comments are closed.